W dniu 9 .10.2010 ( sobota ) od godziny 12:00 w Kluczkowie gm. Świdwin odbyło się “Święto Ziemniaka bez GMO”.
GMO czyli Organizmy Zmodyfikowane Genetycznie ( organizmy transgeniczne ) to rośliny, zwierzęta i drobnoustroje , których geny celowo zmienione zostały przez człowieka. Najprościej mówiąc gen jest to fragment DNA, który jest odpowiedzialny za powstanie danej cechy. Wprowadzenie np. do kukurydzy genu z bakterii produkującego toksyczne dla szkodników białko, powoduje odporność zmodyfikowanej kukurydzy na te szkodniki. Przenoszony gen to tzw. transgen –stąd organizmy transgeniczne. Po przeniesieniu transgenu jest on na stałe włączony do genomu gospodarza i od tej pory już będzie obecny we wszystkich organizmach potomnych – nie utraci transgenu.
Modyfikacja roślin głównie ma na celu nadanie odporności na herbicydy (środki ochrony roślin), uodpornienie na szkodniki (modyfikacja Bt), choroby, czy czynniki środowiskowe jak zasolenie gleby i mróz. Pierwszym organizmem GMO był tytoń, a pierwszym wprowadzonym do obrotu to pomidor Flavr Savr, który lepiej znosił transport i dłużej zachowywał świeżość. W przypadku zwierząt są to modyfikacje powodujące głównie szybszy wzrost (wprowadzenie genu odpowiedzialnego za produkcję hormonu wzrostu), produkujące pożądane substancje izolowane później z mleka (przeciwciała), uodpornienie na choroby, czy też większą mleczność krów.
Żyjemy w chwili, gdy przyszłość naszej wsi stoi pod wielkim znakiem zapytania. Aby zapewnić wszystkim Polakom dostęp do zdrowej żywności i czystego środowiska należy powstrzymać proces niszczenia wsi i zapewnić jej społeczno – ekonomiczny rozwój. Upadek tradycyjnych gospodarstw rolnych spowoduje przejęcie produkcji żywności przez wielkie korporacje agrobiznesu, które wykorzystują w olbrzymich ilościach sztuczne nawozy i pestycydy oraz genetycznie zmodyfikowane organizmy. Jakość polskiej żywności drastycznie spadnie. Jeszcze niedawno nasze polskie produkty były wyraźnie różne od wędlin, pieczywa czy przetworów z Anglii czy Niemiec. Teraz smak naszej kiełbasy i chleba łudząco przypomina te z zagranicy.
Jedynie sprawdzone i zrównoważone, przyjazne środowisku, małe lub średnie rodzinne gospodarstwa rolne mogą zapewnić przyszłość ludzkości. Polska jest wiodącym przedstawicielem tego modelu w Europie. Zachęcamy, aby przyjechać do gospodarstw z rodziną, spędzić dzień blisko natury, poznać osobiście rolników i ich produkty. Każdy może poszukać gospodarstwa tradycyjnego w pobliżu swojego miasta, nawiązać kontakt z rolnikiem i kupować od niego zdrowe produkty. Produkty z takich gospodarstw są nieco droższe, ale na pewno smaczniejsze.
Aneta Ogińska
|