II edycja Gminnego Konkursu Kulinarnego „Przepis na Sukces” |
środa, 21 lipca 2021 13:46 |
II edycja Gminnego Konkursu Kulinarnego „Przepis na Sukces” W minioną sobotę w słonecznym Rusinowie odbył się finał II edycji Gminnego Konkursu Kulinarnego – Przepis na Sukces. Tym razem motywem przewodnim było danie z kaczki. Przypomnijmy , że to druga edycja kulinarnego wydarzenia zorganizowanego przez Urząd Gminny w Świdwinie. W zmaganiach udział wzięło 14 zespołów, 13. miejscowości (Rusinowo, Smardzko, Bełtno, Sława, Cieszeniewo, Krosino, Klępczewo, Ząbrowo, Łąkowo, Oparzno, Kluczkowo, Lekowo, Stary Przybysław) oraz reprezentacja Środowiskowego Domu Samopomocy w Klępczewie. Potrawy należało przygotować z produktów dostarczonych przez organizatorów wydarzenia. Jury brało pod uwagę nie tylko smak, ale również oceniana była estetyka oraz sposób serwowania dania. 3-osobowe jury w składzie Lidia Zychowicz, Anna Dziurawiec oraz Jacek Imiołek miało więc trudny orzech do zgryzienia. Imprezę rozpoczął Wójt Gminy Świdwin, Kazimierz Lechocki w towarzystwie swojego zastępcy Tomasza Waszczyka, byłej senator oraz przyjaciółki gminy Anny Sztark oraz sołtysa Rusinowa, Mariusza Góry. Wójt nie ukrywał ogromnego zadowolenia z frekwencji, jaka towarzyszyła wydarzeniu. – Cieszę się, że możemy się spotkać w tak licznym i przyjaznym gronie. To świetna okazja do integracji oraz do wymiany kulinarnych doświadczeń. Liczę, że nasz festiwal kulinarny wpisze się na stałe w kalendarz gminnych imprez – stwierdził Kazimierz Lechocki.
- Trzeba przyznać, że rywalizacja kulinarna stała na naprawdę wysokim poziomie a o ostatecznych wynikach zadecydowały tak właściwie niewielkie detale – skomentował wyniki konkursu członek jury, Jacek Imiołek – profesjonalny fotograf. W trakcie wydarzenia mieszkańcy gminy mieli także okazje skorzystać z usług i porad pracowników Urzędu Gminy. Przy świetlicy w Rusinowie można było m.in. dokonać spisu w ramach Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań, a także złożyć deklaracje dotyczące wysokości opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi oraz w zakresie źródeł ciepła i źródeł spalania paliw zarówno w budynkach mieszkalnych jak i w budynkach niemieszkalnych np. garażach lub lokalach usługowych. ,,Gminny Konkurs Kulinarny-Przepis na Sukces II edycja’’ finansowany był ze środków ,,Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie’’ w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021. Instytucją Zarządzającą Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej ,,Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich’’ Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021.
"Europejski Fundusz rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie" Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu ll Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
|